Kunst img 0323 1

Kunst

Kunst i Hasseris

På den­ne side viser og beskri­ver vi lidt om den kunst, der fin­des i det offent­li­ge rum i Has­se­ris. Tak­ket være den tid­li­ge­re Has­se­ris Kunst­fond, fin­des der i dag i Has­se­ris et antal smuk­ke skul­p­tu­rer, som den opmærk­som­me bor­ger kan glæ­de sig over. Til dag­lig læg­ger man måske ikke sær­ligt mær­ke til dem, men får man først øjne­ne op for dem, vil man opda­ge, at de på en meget smuk måde er med til at gøre Has­se­ris til en dej­lig bydel at bevæ­ge sig rundt i. Det er vort håb, at den­ne lil­le appe­tit­væk­ker vil med­vir­ke til, at fle­re får øjne­ne op for de kul­tur­mæs­si­ge vær­di­er, der også fin­des i Has­se­ris. Desvær­re har til­væk­sten af kunst været mini­mal i de sene­re år. Der kun­ne sag­tens fin­des plads til man­ge fle­re skul­p­tu­rer og anden kunst i Has­se­ris. Vi kan kun håbe, at der i frem­ti­den vil vise sig nye mulig­he­der for at beri­get vor bydel med nye kunst­vær­ker. Neden­stå­en­de bil­le­der og beskri­vel­ser er hen­tet fra bogen “Skul­p­tur i det fri i Aal­borg”, som De fin­der omtalt på Lit­te­ra­tur­si­den.

Birgit

På den før­ste rej­se rundt til dan­ske bil­led­hug­ge­re i 1962 bestil­te Has­se­ris Kunst­fond en skul­p­tur af Poul Søn­der­gaard. Det var Bir­git, en 140 cm høj bron­zeskul­p­tur af en sid­den­de pige. Den fik sin plads for­an Ple­je­hjem­met Has­se­ris­ha­ve. Det  er et stil­fær­digt, natu­ra­li­stisk arbej­de, som på man­ge måder er karak­te­ri­stisk for Poul Søn­der­gaards ind­sats i dansk bil­led­hug­ger­kunst. Bir­git koste­de 40.000, og blev afslø­ret den 9. janu­ar 1965. Kunst­vær­ket stod på grun­den til Ple­je­hjem­met Has­se­ris­ha­ve, der jo tid­li­ge­re var en kom­mu­nal ejen­dom. Has­se­ris­ha­ve blev i 2012 solgt til et sel­skab ejet af ejen­doms­mæg­ler Pal­le Ørtoft, der som et led i hand­len fik sta­tu­en med i købet. Aal­borg Kom­mu­ne har efter den­ne han­del ændret prak­sis i alle hand­ler af kom­mu­nens ejen­dom­me, så der inden en han­del ind­gås skal tjek­kes om der er opstil­let kunst­vær­ker ejet af kom­mu­nen på den pågæl­den­de ejen­dom. Kunst­vær­ket kan såle­des i hand­len und­ta­ges som væren­de omfat­tet. I for­bin­del­se med med ombyg­nin­gen af Has­se­ris­ha­ve til ejer­lej­lig­he­der blev sta­tu­en fjer­net og kørt i depot af den ny ejer. Efter det oply­ste ønske­de besty­rel­sen for Ejer­for­e­nin­gen Has­se­ris­ha­ve ikke sta­tu­en genop­stil­let. Ejen­doms­mæg­ler Pal­le Ørtoft har oplyst besty­rel­sen i Has­se­ris Grun­de­jer­for­e­ning om, at sta­tu­en vil bli­ve opstil­let på grun­den til ejen­doms­mæg­ler­for­ret­nin­gen på Has­se­ris­vej 137, hvor den igen (på et tids­punkt i 2015) vil kun­ne besig­ti­ges.
140 cm høj bronzeskulptur af en frodig kvinde, ved navn birgit, som sidder afslappet med krydsede ben på en sten piedestal
Bir­git – Poul Søn­der­gaard (1905 – 1986)

Konen med æggene

“Konen med ægge­ne”, en bron­zeskul­p­tur af fyn­bo­en Robert Lund Jen­sen, skul­le egent­lig have været en gave til Gl. Has­se­ris Sko­le fra Has­se­ris Kunst­fond. Men på det tids­punkt, hvor den blev afle­ve­ret, var til­byg­nin­gen ikke fær­dig, og den blev der­for mid­ler­ti­digt pla­ce­ret for­an det davæ­ren­de Has­se­ris Råd­hus. Da byg­ge­ri­et var til­en­de­bragt, mød­te kunst­fon­den så man­ge pro­te­ster fra bor­ge­re, som ger­ne vil­le behol­de den i det lil­le anlæg, at kunst­fon­den bøje­de sig, og fandt en anden skul­p­tur til sko­len, nem­lig “Pige med sjip­pe­tov”, som kan ses neden­for på siden. Robert Lund Mad­sen har også udført kunst­vær­ker­ne “Lege­giraf”, som står på lege­plad­sen ved Sol­by­en, og en spring­vands­fi­gur, en dreng, der leger med vand, som fin­des på Ple­je­hjem­met Skal­borg­lund.
Bronzeskulptur af en kone som går stolt, med knyttede hænder i siden og en stor kurv med æg balancerende på hovedet
Konen med Ægge­ne – Robert Lund Jen­sen

Nyt liv

Has­se­ris Kunst­fond køb­te i 1969 på en udstil­ling på Lien i Slet­te­strand gra­nitskul­p­tu­ren “Nyt liv”, som fik sin plads ved Nord­jysk Han­delskol­le­gi­um på hjør­net af Stol­pe­dals­vej og Thor­sens Allé. Edgar Fun­chs hoved­værk, et stort og smukt monu­ment over aal­bor­gen­se­re, der faldt i kam­pen mod den tyske besæt­tel­ses­magt, kan ses i min­de­lun­den på Søn­dre Kir­ke­gaard.
Granitskulptur af edgar funch
Nyt Liv – Edgar Funch

Pigen med sjippetov

Ved ind­vi­el­sen af en til­byg­ning til Gl. Has­se­ris Sko­le i 1965 over­drog Has­se­ris Kunst­fond den­ne smuk­ke bron­zeskul­p­tur, udført af Hel­ge Holm­skov, som i den peri­o­de lave­de fle­re skul­p­tu­rer af øje­bliks­bil­le­der i hver­da­gen: cyk­len­de og sjip­pen­de piger, mødre med bar­ne­vog­ne og kvin­der, der hæng­te tøj op. Man for­nem­mer næsten den lil­le piges glæ­de over som­mer­so­len, og fry­den ved at kun­ne ophol­de sig i det fri sam­men med ens kam­me­ra­ter.
Bronzeskulptur af en langhåret lille pige iført kjole, med bare fødder, som sjipper med sjippetov
Pige med Sjip­pe­tov – Hel­ge Holm­skov (1912 – 1982)

Springvandsfigur

Den nu heden­gang­ne Aal­borg Dis­kon­to­bank skæn­ke­de, i for­bin­del­se med ind­vi­el­sen af det nye Has­se­ris Råd­hus i 1958, Has­se­ris Kom­mu­ne, den­ne lil­le dreng med kruk­ke, som sta­dig står i det lil­le anlæg for­an det tid­li­ge­re råd­hus, som nu er advo­kat­fir­ma. Såle­des fik Has­se­ris, ca. 20 år efter at Aal­borg fik “Cim­brer­ty­ren”, også sin “Bund­gaard”.
Skulptur af en dreng med krukke som forsøger at øse vand fra en trekantet brønd
Spring­vands­fi­gur – A. J. Bund­gaard

Hasserisbrønden

Has­se­ris Kunst­fond udskrev i 1961 en kon­kur­ren­ce om et kunst­værk ved Has­se­ris Råd­hus, som Per Bor­ring vandt. Først i decem­ber 1968 kun­ne det flot­te værk afslø­res. Som motiv hav­de Per Bor­ring valgt en brønd, som sym­bo­li­se­rer den kvæg­drift, der før i tiden fore­gik på de højt­lig­gen­de områ­der på Sko­v­bak­ken og Bej­se­bak­ken, ned til de lave­re­lig­gen­de områ­der, hvor kvæ­get kun­ne van­des. Det er jo tan­ke­væk­ken­de at stå og iagt­ta­ge det­te smuk­ke sym­bol på en svun­den tid, medens nuti­dens trav­le tra­fik farer for­bi. De ét ton tun­ge sten­blok­ke blev for­ar­bej­det af kunst­ne­ren på ste­det, for at sik­re, at de net­op fik den form, som pas­se­de til ste­dets lys­for­hold.
Tonstung stenskulptur af en brønd, formet som en rektangel med vandhave i den ene ende, og vandfald i den anden. Skal symbolisere kvægdrift der før i tiden foregik på de højtliggende områder på skovbakken og bejsebakken, ned til de lavereliggende områder, hvor kvæget kunne vandes.
Has­se­ris­brøn­den – Per Bor­ring

Vingen

Hel­ge Holm­skov fik den­ne opga­ve i for­bin­del­se med det dansk-pol­ske rum­skul­p­tur­pro­jekt i Aal­borg. Vin­gen er udført i jern på Aal­borg Værft, og er i dag pla­ce­ret på en lil­le bak­ke nord for Has­se­ris Gym­na­si­um, hvor der hvert år ved dimis­sio­nen er tra­di­tion for, at stu­den­ter­ne dan­ser rundt om den. Oprin­de­lig blev “Vin­gen” pla­ce­ret ved kryd­set Hasserisvej/Stolpedalsvej, men selv­om den er ni meter høj, blev det hur­tigt klart, at den på grund af træ­er­ne hur­tigt vil­le bli­ve skjult. De sid­ste pen­ge i Has­se­ris Kunst­fond blev der­for anvendt til at få flyt­tet den smuk­ke skul­p­tur til dens nuvæ­ren­de pla­ce­ring, som også må siges at være et sted, der yder den ret­fær­dig­hed.
Ni meter høj skulptur af en vinge, lavet i jern.
Vin­gen – Hel­ge Holm­skov

Susanne i badet

På sin anden rej­se i 1963 bestil­te Has­se­ris Kunst­fond det­te smuk­ke spring­vand med den baden­de Sus­an­ne i bron­ze og det støb­te bas­sin. I okto­ber 1966 blev det opstil­let i Rotun­den i Hol­berg­kvar­te­ret, som på det tids­punkt var ved at bli­ve opbyg­get. Det var Hegn­dals inten­tion, at van­det skul­le sprin­ge så meget, at det pla­ske­de op omkring krop­pen på pigen, såle­des at besku­e­ren skul­le få et ind­tryk af, at pigen kaste­de sig bag­læns ud i van­det. På grund af mang­len­de, eller for lavt, vand­tryk sker det dog ofte, at man ikke får det ret­te ind­tryk. I vin­ter­må­ne­der­ne flyt­ter Sus­an­ne i øvrigt altid inden døre, da hun ikke tåler fro­sten.
Bronzeskulptur af en badende pige ved navn susanne som har kastet sig baglæns midt i en cirkulær pool
Sus­an­ne i Badet – V. Foer­som Hegn­dal
Nærbillede af en bronzeskulptur af en badende pige ved navn susanne, som har kastet sig baglæns midt i en cirkulær pool
Sus­an­ne i Badet – V. Foer­som Hegn­dal

Lazarus

Den lil­le mands­ling, som står opstil­let ved Sva­le­går­den, kan ikke und­gå at lede tan­ker­ne hen på Johan­nes V. Jen­sens ufor­lig­ne­li­ge Him­mer­lands­hi­sto­rie om Tor­denkal­ven, som var ble­vet krøbling “ved at gå bag­over med en hest”. “Han lig­ne­de Dan­marks­hi­sto­rie”. “Hvad han hed, var der ingen der ane­de”. “Han var så gam­mel, at han ikke kun­ne huske sin alder, han hav­de altid eksi­ste­ret og lod ikke til at vil­le dø”. Måske har Kaj Niel­sen net­op gjort ham udø­de­lig ved at udfø­re ham i gra­nit, og lade ham stå og hil­se på os, når vi går ind på Sva­le­går­den. Kaj Niel­sen arbej­de­de mest i træ, men med gra­nit­ten und­gik han, at figu­rer­ne rev­ne­de. Sjovt at tæn­ke på alle de gam­le træ­er, der i dis­se år omdan­nes til fine små skul­p­tu­rer i træ.
Granitskulptur af en varmt påklædt mandsling med hat og fuldskæg.
Lazarus – Kaj Niel­sen

Flyvende måger

Den 2. juli 1969 kun­ne Has­se­ris Kom­mu­nes Kunst­fond over­dra­ge en jern­skul­p­tur udført af kunst­ne­ren Hel­ge Holm­skov, den­ne gang til Ple­je­hjem­met Oti­um­går­den. Hel­ge Holm­sko­vs motiv er en måge­flok, og man kom­mer uvæ­ger­ligt til at tæn­ke på Ben­ny Ander­sens linie: “Fug­le­ne fly­ver i flok, når de er man­ge nok” i san­gen “Svan­tes lyk­ke­li­ge dag”. Ved over­dra­gel­sen udtryk­te Soci­a­l­ud­valgs­for­mand Karen Peder­sen håbet om, at Has­se­ris Kunst­fond kun­ne fort­sæt­te sit vir­ke efter kom­mu­nal­re­for­men i 1970. Det­te ske­te som bekendt desvær­re ikke, og man kan kun håbe, at andre ini­ti­a­tivri­ge Has­se­ris­bor­ge­re kan genop­li­ve fon­den.
Jernskulptur af fem flyvende måger
Fly­ven­de Måger – Hel­ge Holm­skov