Sorthøj img 0325 rotated 1

Sorthøj

Sorthøj sorthøj bejsebakken 2
Sort­høj / Bej­se­bak­ken i slut­nin­gen af 90’erne

Egent­lig hed­der områ­det Bej­se­bak­ken.

” Bej­se­bak­ken kal­des det sto­re høj­de­d­rag, på hvis top Sdr. Kir­ke­gård lig­ger. Vort inter­es­se­om­rå­de er det hidtil ube­byg­ge­de områ­de, der afgræn­ses af Sdr. Kir­ke­gård, Nordt­oft, Has­se­ris­vej og Skela­ger­vej. Efter pløj­ning kun­ne man, ved tål­mo­dig van­dring frem og til­ba­ge, fin­de ler­karskår, frag­men­ter af klæ­ber­stenskar, glas­per­ler og stør­re og min­dre frag­men­ter af bron­zesmyk­ker”.

Bind 1 af Aal­borgs Histo­rie

I slut­nin­gen af 1950’erne fore­to­ges der udgrav­nin­ger på ste­det, som afslø­re­de, at der på det fla­de pla­teau på top­pen hav­de lig­get en stør­re lands­by fra yngre ger­mansk jer­nal­der med lang­hu­se, gru­be­hu­se, ild­ste­der, brøn­de, gru­ber og kul­tur­lag. Imid­ler­tid var der ikke råd til at under­sø­ge områ­det fuld­stæn­digt, og udgrav­nin­ger­ne blev der­for dæk­ket til igen.

I.f.m. Aal­borg kom­mu­nes pla­ner for en udbyg­ning af områ­det, kom der imid­ler­tid igen fokus på områ­dets arkæ­o­lo­gi­ske vær­di­er.

I slut­nin­gen af 1990’erne blev der igen gra­vet på områ­det på top­pen. Der blev gjort man­ge inter­es­san­te fund, men mær­ke­ligt nok blev der ikke fun­det nogen gra­ve. Så hvis man hav­de for­ven­tet et nyt Lind­holm Høje, blev man måske en smu­le skuf­fet. Til­ba­ge står så spørgs­må­let: Hvor fin­des gra­ve­ne ? Måske under den for længst bebyg­ge­de del af Bej­se­bak­ken ?

Række af vindblæste træer i det kolde efterår på sorthøj i hasseris

Frem til slut­nin­gen af 1990’erne lå Bej­se­bak­ken, eller Sort­høj, som områ­det er kom­met til at hed­de som et del­vist dyr­ket områ­de med stor rekre­a­tiv vær­di for Aal­borgs bebo­e­re. Kom­mu­nens pla­ner for at bebyg­ge områ­det gav der­for anled­ning til megen dis­kus­sion, ikke mindst blandt bebo­er­ne i Has­se­ris.

Has­se­ris Grun­de­jer­for­e­ning var en meget aktiv part i den­ne debat, og ind­t­og fra begyn­del­sen den kla­re hold­ning, at områ­det skul­le beva­res som en væsent­lig del af de grøn­ne kiler mod Aal­borgs cen­trum, som kom­mu­nen var meget stol­te af. Men øko­no­mi­ske hen­syn veje­de tungt for Aal­borg kom­mu­ne, og her lå der attrak­ti­ve are­a­ler, som kun­ne sæl­ges til høje pri­ser.

Ejendom med lejligheder på sorthøj / bejsebakken i hasseris

Natur­lig­vis var efter­spørgs­len også betin­get af, at der rent fak­tisk var man­ge has­se­ris­bor­ge­re, som kun­ne se en inter­es­se i at afhæn­de deres sto­re vil­la, og nyde deres oti­um i min­dre, moder­ne boli­ger med en pla­ce­ring, som de fandt attrak­tiv.

I.f.m. udform­nin­gen af lokal­pla­nen for Sort­høj var det der­for væsent­ligt for Has­se­ris Grun­de­jer­for­e­ning at sik­re områ­dets rekre­a­ti­ve vær­di. Med den ende­li­ge udform­ning af lokal­pla­nen, hvor områ­dets bebyg­gel­se er lagt i et antal afgræn­se­de byg­ge­fel­ter, som til­sam­men højst må udgø­re 40% af det sam­le­de are­al, er det da også lyk­ke­des at und­gå, at hele områ­det pla­stres til med par­cel­ler.

Ejendomme på bejsebakken / sorthøj i hasseris

Udform­nin­gen af de enkel­te byg­ge­fel­ter, og de huse der byg­ges, kan natur­lig­vis altid dis­ku­te­res. Men når områ­det er vok­set til, skal det nok bli­ve en dej­lig bydel, og natur­lig­vis skal ingen være i tvivl om, at Has­se­ris Grun­de­jer­for­e­ning ønsker de nye bebo­e­re i Has­se­ris vel­kom­ne.

Der skal dog ikke her­ske tvivl om, at Has­se­ris Grun­de­jer­for­e­ning fort­sat vog­ter over områ­det. Vi har ved fle­re lej­lig­he­der med­vir­ket til at Aal­borg kom­mu­ne bli­ver holdt fast på lokal­pla­nen, og at ansøg­nin­ger om dis­pen­sa­tion afvi­ses af kom­mu­nen.

Ejendomme på bejsebakken / sorthøj i hasseris

Vi ønsker at områ­det også i frem­ti­den skal kun­ne benyt­tes af alle bor­ge­re i Aal­borg. Den smuk­ke udsigt, og det histo­ri­ske vin­ge­sus, man kan for­nem­me, når man går en frisk tur på syd­ve­stskrå­nin­gen skal ikke være for­be­holdt nog­le få. Den skal de kom­men­de gene­ra­tio­ner også kun­ne nyde.

Er De inter­es­se­ret i at læse lokal­pla­nen for Sort­høj, kan De fin­de den her:

Sorthøj marker på sorthøj 3
Der er sta­dig mulig­hed for at ople­ve Sort­høj som i gam­le dage, hvor det var land­brugs­a­re­al. Bil­le­det her er fra juli 2019.